29 maart 2022

Transitieteam: Vergeven

Het Transitieteam is verbijsterd dat Marc Overmars een nieuwe baan heeft gevonden. Het kan en mag niet zo zijn dat een publiek figuur die in opspraak is geraakt, aan de slag komt voordat deze eerst publiekelijk excuses heeft gemaakt. Niet in een persbericht, maar huilend aan tafel bij een talkshow met naast hem alle slachtoffers. Dus niet alleen de mensen tegen wie hij zich misdragen zou hebben of de organisatie waar hij toen actief was. Nee, wij bedoelen alle mensen die zich persoonlijk geraakt voelen door wat ze in de krant, op twitter of op tv over de zaak te weten zijn gekomen.

En zelfs dan is het nog maar de vraag of we hem geloven. De kans is namelijk groot dat iemand die spijt betuigt het niet meent. Want waarom heeft hij het dan gedaan? En hoe weten we dat iemand die fouten heeft gemaakt, deze niet nog een keer zal maken?

Pas als iedereen gelooft dat de persoon in kwestie zijn of haar leven zal beteren, kan er worden uitgezien naar een nieuw begin. Door Overmars een baan aan te bieden en te behandelen als een sterveling die fouten heeft gemaakt maar aangeeft zijn leven te willen beteren, houdt de Antwerpse voetbalclub een giftige cultuur in stand.

Hetzelfde geldt voor Nilüfer Gündogan. Het is onverdraaglijk dat een rechter het gewaagd heeft zich met haar zaak te bemoeien. Rechters, advocaten en de reclassering lopen met hun archaïsche opvattingen over misdaad en straf alleen maar in de weg van de Transitie. Gündogan is, of ze het nu leuk vindt of niet, net als Overmars een publiek figuur. Wat er met haar gebeurt beslissen wij, en niet een paar mafkezen met zwarte toga’s die het systeem alleen maar in stand houden met hun zogenaamde rechtsgeleerdheid.

Wat Gündogan ons allemaal heeft aangedaan door in opspraak te geraken is met geen pen te beschrijven. De gedachte dat ze ooit weer aan een baan komt voor ze op een voor ons geloofwaardige manier publiekelijk door het stof is gekropen is voor het Transitieteam onverdraaglijk. Heel misschien, als het haar lukt ons te overtuigen dat ze zelf een slachtoffer is, zijn we bereid onze positie te herzien.

Het Transitieteam staat voor een fatsoenlijke gelijkwaardige samenleving, waarin we netjes met elkaar omgaan, onze macht nooit misbruiken en onze seksuele driften te allen tijden onder controle houden.

Iedereen verdient een tweede kans, maar alleen als wij het zeggen.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter