10 maart 2022

Transitieteam: Nieuwsquiz

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Het Transitieteam bestelde deze week een haver latte macchiato met een blondie brownie, waarvan de opbrengst naar Oekraïne gaat. Daarna gingen we over tot de orde van de dag. In navolging van NPO Radio 1 komt ook het Transitieteam namelijk met een Nationale Nieuwsquiz. Een supereffectieve manier om van groot en klein leed een vorm van vermaak te maken.

Vraag 1: Met welke antisemitische rapper en complotdenker had cabaretier Peter Pannekoek afgelopen week een ‘verhelderend en respectvol gesprek’?

Vraag 2: Hoeveel baby’s zijn er deze week verminkt tijdens de bombardementen op de Oekraïense stad Cherson? (Dode kinderen tellen niet mee.)

Vraag 3: Het IPCC maakte deze maand bekend dat de opwarming van de aarde voor een gevaarlijke verstoring van de natuur zorgt. Hoeveel miljard mensen zullen volgens het IPCC op de vlucht moeten vanwege klimaatveranderingen?

Vraag 4: De Saoedische activist en blogger Raif Badawi zat deze week precies tien jaar in de gevangenis voor het uiten van zijn mening. Hoeveel olie en gas moet het Saoedische koninkrijk extra leveren om Europa minder afhankelijk te maken van Poetin?

Vraag 5: Welke Nederlandse artiest zit momenteel in voorarrest omdat hij zijn vrouw en influencer op straat gruwelijk zou hebben mishandeld?

Vraag 6: In Zaporizja stond de grootste kerncentrale van Europa deze week in brand. Hoeveel mensen over de hele wereld sterven er volgens experts als het tot een zogenaamde meltdown komt?

Vraag 7: De Efteling maakte deze week bekend dat het een van de oudste attracties wil sluiten voor het publiek. Om welke attractie gaat het?

Vraag 8: Door de oorlog in Oekraïne is de gasprijs vandaag naar recordhoogte gestegen. Hoeveel eeuwen kan Gazprom de Champions League blijven sponsoren van de extra inkomsten?

Vraag 9: Hoeveel verantwoordelijke ambtenaren en politici hebben er deze week consequenties getrokken naar aanleiding van de toeslagenaffaire?

Vraag 10: Wie van de zingende broertjes Saunders maakte deze week bekend dat hij niet geopereerd hoeft te worden?

Stuur uw oplossing naar het Transitieteam en maak kans op mooie prijzen.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter