10 april 2022

Transitieteam: Zwaarderderderestraffen

Zolang het in Den Haag niet lukt om de vleesconsumptie te verminderen, slachtoffers van de toeslagenaffaire te compenseren, belastingontwijking tegen te gaan, vliegen te ontmoedigen, complotdenkers buiten het publieke bestel te houden, softdrugs te legaliseren, leraren beter te belonen, het gebruik van pesticides in de landbouw aan banden te leggen, privatisering in de zorg terug te schroeven, de visvangst duurzaam te maken, telefoonverslaving op de agenda te zetten, studeren weer toegankelijk te maken voor iedereen, bedrijven te dwingen schijn-zzp’ers in dienst te nemen, verpleegkundigen beter te betalen, aardbevingsslachtoffers te compenseren, bonussen van door de staat gesteunde ceo’s terug te schroeven, betaalbare woningen te realiseren, begrip te kweken voor niet uit Oekraïne afkomstige immigranten, jeugdzorg betaalbaar en functioneel te maken, institutioneel racisme aan te pakken, kinderopvang toegankelijker te maken, de publieke omroep te verlossen van het kijkcijferfetisjisme, de bio-industrie op te doeken, ministers te dwingen de kamer juist voor te lichten, lokale journalistiek te reanimeren, universiteiten in staat te stellen om fundamenteel onderzoek te laten prevaleren boven onderwijs en derde geldstromen, de bankensector te reguleren, hoogovens verantwoordelijk te stellen voor het vergiftigen van omwonenden en belasting te verhogen voor miljonairs, is het Transitieteam blij dat er nog zedendelinquenten bestaan.

Zedendelinquenten stellen de Kamer in staat te laten zien dat we in dit verder soms verdeelde landje wel degelijk samen kunnen komen. Want niets verbindt ons mooie landje zo, als het verlangen naar hogere straffen voor zedendelinquenten.

Dat onderzoekers onlangs aantoonden dat het openbaar ministerie bij zedenzaken met minderjarigen niet altijd even hoge straffen eist als de richtlijn voorschrijft, vinden wij onverdraaglijk. Dat rechters het OM hierin vaak volgen, omdat ze bij iedere strafzaak persoonlijke omstandigheden meewegen, vinden we veel te ingewikkeld. Het transitieteam is daarom blij dat parlementariërs van links tot rechts geen plek zien voor maatwerk als het gaat om ontuchtzaken waarbij minderjarigen betrokken zijn. De gedachte dat rechters en officieren van justitie bij het eisen en toekennen van de strafmaat ook rekening houden met de gevolgen van de straf voor de daders gaat alle perken van de Transitie te buiten.

Dat rechters al jaren steeds zwaardere straffen uitdelen, is niet genoeg. Voor ons rechtsgevoel is het namelijk nooit genoeg.

Fijn dus dat de Tweede Kamer zich in deze gepolariseerde tijden eindelijk buigt over de beangstigende gedachte dat rechters en het OM daders proportioneel wil straffen.

Al was het maar omdat het ons samenbrengt.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter