07 juni 2022

Transitieteam: Ongehoord

Met verbazing heeft het Transitieteam kennisgenomen van de ophef die is ontstaan naar aanleiding van het nieuwe actualiteitenprogramma van Ongehoord Nederland. De Raad Voor De Transitie besloot het programma grondig onder de loep te nemen.

Gelukkig valt het allemaal reuze mee. Inhoudelijk valt er misschien het een en ander af te dingen op de meningen die bij Ongehoord worden geventileerd, maar lekkere tv is het gelukkig wel. Het deed de Raad deugd dat Ongehoord Nieuws lekker opzwepende muziekjes gebruikt om alle onderwerpen aan elkaar te lijmen. De drummachines van Ongehoord doen niet onder voor de beats die het NOS Journaal, EenVandaag en Nieuwsuur gebruiken om saai en deprimerend nieuws een beetje pep te geven. Ook de nieuwsdesk die Ongehoord heeft laten bouwen doet in zijn conformisme niet onder voor wat de kijker van de NPO mag verwachten. Dat de makers vooral een beroep doen op het boerenverstand van de kijker sluit aan bij wat het Transitieteam van tv-makers verwacht.

De gewraakte uitzending van Ongehoord Nieuws, waarin Filip de Winter de omvolkingstheorie uiteen kwam zetten, begon met een luchtige vraag: of De Winter in Nederland patat of friet zegt. Zijn antwoord was zo geestig dat u het zelf maar op moet zoeken. Spraakmakende tv noemen we dat.

Ongehoord begrijpt dat nieuws amusement is. Dat ze een onderzoeksbureau in de arm namen omdat een paar meningen minder kosten dan echt onderzoek doen, laat zien dat ze de NPO-academie met succes hebben afgerond.

We hebben ook verbeterpunten. Veel gasten van Ongehoord doen het zoals we dat in Hilversum noemen: ‘goed op tv’. Toch schuiven er te vaak mensen aan die niet bekend zijn. Nodig wat vaker Caroline van der Plas uit, is ons advies. Het is niet voor niets dat het steeds dezelfde kamerleden, schrijvers, wetenschappers en cabaretiers zijn die dagelijks in beeld komen. Niemand zit te wachten op mensen die we niet al van tv kennen.

Dat is meteen ook het verbeterpunt voor die andere nieuwe omroep. Bij Omroep Zwart hadden ze in de eerste uitzending Jörgen Raymann uitgenodigd om reclame te maken voor het bedrijf waar hij als ‘Chief Inspiration Officer’ aan de slag is gegaan. Fijn, want Jörgen kennen we allemaal al. Verder zagen we te veel onbekende mensen bij Podium Zwart. Het Transitieteam heeft niets tegen jazzmuzikanten, maar wie bij de NPO wil horen, zal iets meer aan de kijkcijfers moeten denken.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter