08 juli 2022

Transitieteam: Wantrouwt Iedereen met een mening

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Het Transitieteam is verbijsterd over de manier waarop boeren het land plat mogen leggen, terwijl activisten van Extinction Rebellion al lang zouden zijn opgepakt. Wat niet wegneemt dat het wonderlijk is hoe milieuactivisten in de media worden gezien als jongeren die vechten voor onze toekomst terwijl bij Black Lives Matter (BLM) steeds werd gedaan alsof dat alleen over de VS ging. Al vroegen we ons vaak bij BLM wel af waarom we die BN’ers nooit horen over het lot van de Oeigoeren.

Dat Arjen Lubach wel aandacht besteedde aan de Oeigoeren klinkt sympathiek, maar ook totaal ongeloofwaardig omdat hij zich nooit over het lot van de Palestijnen heeft uitgelaten. Hoeveel onderwerpen moeten ze daar op de redactie afwerken voor ze dat durven?

Tegen degenen die in het verleden wel massaal de straat op gingen omdat ze zich het lot van de Palestijnen aantrekken, zeggen we: waarom horen we jullie eigenlijk nooit over de Koerden? Die zouden maar wat graag een eigen land hebben. En als het een keer over de Koerden gaat, waarom dan niet over Congo? Is dat soms omdat we Afrika niet meetellen? En als mensen zo inzitten over de vraag of het wel of geen genocide is daar, waarom moeten we dan zo moeilijk doen over Israël? Willen die niet gewoon dat hun niet overkomt wat de Jezidi’s overkomt? Of moeten ze eerst afwachten tot ze opnieuw worden vernietigd?

En als we het dan toch over de vernietiging van de Joden hebben, waarom komt Stalin er altijd beter van af dan Hitler? Tellen de miljoenen mensen die Stalin over de kling joeg soms niet mee? En als ze wel tellen, waarom hebben we het dan nooit over de oorlogsmisdaden die Amerika heeft begaan in Korea en Vietnam? En tegen de anti-Amerikanen die zich daar wél over opwinden, zegt het Transitieteam: verdiep je eens een keer in wat de Rode Khmer in Cambodja allemaal heeft uitgevreten. Wie zich daarin verdiept, moet zichzelf trouwens de vraag stellen waarom niet eerst eens stil wordt gestaan bij ons eigen koloniale verleden. Wat natuurlijk vrij potsierlijk is als je bedenkt dat er nu nog steeds slavernij en uitbuiting nodig is om onze mobiele telefoons te maken. Wat dat betreft snappen we de ophef over die boeren niet echt.

Het Transitieteam wantrouwt iedereen die zich, op wat voor manier dan ook, over wat dan ook opwindt.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter