27 augustus 2022

Het Compensatieteam

Het Transitieteam is op vakantie. Daarom geeft Micha Wertheim deze week bericht door van Het Compensatieteam.

Het Compensatieteam, dat zich bezighoudt met herstelbetalingen voor burgers die het slachtoffer zijn geworden van de Nederlandse overheid, maakt zich grote zorgen. Behalve die paar overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, hebben we onze handen zo vol aan het nadenken over compensatie voor nazaten van de slavernij, slachtoffers van de toeslagenaffaire, Indonesische vrijheidsstrijders, Dutchbatters, Knil-militairen, Oost-Groningers, transseksuelen en vrouwen, dat we nauwelijks medewerkers over hebben om uit te rekenen hoe we straks om moeten gaan met de slachtoffers van klimaatverandering.

Als we de juristen van Het Compensatieteam mogen geloven hangt ons een miljardenclaim boven het hoofd die zo groot is dat alle eerdere claims erbij verbleken. Volgens onze juristen kan de rechter straks niet anders dan alle burgers in het gelijk stellen die claimen dat hun toekomst door de overheid is verwoest.

Door consumenten en kiezers naar de mond te praten, de voedselindustrie niet te reguleren, luchtvaartmaatschappijen te subsidiƫren, energiebedrijven de hand boven het hoofd te houden en weg te kijken op het moment dat er had moeten worden ingegrepen, is de overheid onmiskenbaar medeaansprakelijk voor het vernietigen van de planeet.

Het Compensatieteam denkt daarom nu al na hoe dat financieel is op te lossen. Meer dan honderdvijftig jaar wachten met nadenken over compensatie, zoals we met de slavernij hebben gedaan, zit er niet in, omdat er zeer waarschijnlijk geen nageslacht zal zijn om aan uit te keren mocht het er toch van komen.

Bijkomend probleem is dat geld na het uitsterven van de mens niets meer waard zal zijn. Wanneer we de compensatiegelden een paar jaar voor de apocalyps uitkeren, zal dat zorgen voor gigantische inflatie, waardoor het bedrag van de compensatie niets meer waard is en we nog meer moeten uitkeren. Bovendien bestaat het risico dat mensen hun geld dan gaan uitgeven aan leuke dingen die slecht zijn voor het klimaat. Daaraan meewerken zal tot nog meer schadeclaims leiden, die we onmogelijk kunnen uitkeren zonder het risico te lopen dat ook van dat geld weer dingen gedaan worden die gewoon niet verstandig zijn.

De enige optie die overblijft is om zoals in Groningen een zeer beperkt bedrag beschikbaar te stellen voor de mensen die zich het eerst melden, om vervolgens te hopen dat het probleem vanzelf verdwijnt. Daarom heeft Het Compensatieteam acht VVV-bonnen ter waarde van 35 euro klaargelegd op ons hoofdkantoor. De eersten die langskomen mogen ze hebben. Daarna zien we wel verder.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter