12 augustus 2022

Het Transgressieteam

Het Transitieteam is op vakantie. Daarom geeft Micha Wertheim deze week op deze plek een bericht door van Het Transgressieteam.

Deze week vloog Het Transgressieteam voor twee dagen naar Melbourne waar we tijdens een heerlijke BBQ bekend hebben gemaakt dat het wat ons betreft tijd is om per direct te stoppen met ons verzet tegen de opwarming van de aarde. Wetenschappelijk gezien is de kans klein dat we de thermostaat nog omlaag krijgen, economisch gaat het erg prijzig worden en psychologisch ontbreekt het aan draagvlak.

Het Transgressieteam denkt dat we de laatste paar jaren die we nog hebben, beter kunnen gebruiken om te feesten.

Het Transgressieteam wijst er er bovendien op dat we niet oneindig kunnen treuzelen met het doorlopen van de vijf fasen van rouw, waar we vroeg of laat samen doorheen moeten.

Fase1: Ontkenning hebben we inmiddels wel gehad. Er zijn hier en daar nog een paar mensen die ontkennen dat onze tijd erop zit, maar hun aantal neemt sneller af dan de temperatuur stijgt.

Fase 2: Woede kunnen we inmiddels ook wel wegstrepen. Iedereen is boos op iedereen, maar echt veel levert het niet op.

Wat ons brengt bij Fase3: Onderhandelen. Dat is waar we volgens het Transgressieteam dreigen vast te lopen, Het is aandoenlijk dat veel mensen aangeven minder te willen vliegen en ook de opkomst van vegetarisme, zonnepanelen en windmolens wekt de indruk dat we misschien niet te laat zijn. Toch vreest Het Transgressieteam dat als we te lang blijven onderhandelen straks niet genoeg tijd hebben voor de laatste twee fasen van rouw.

Fase 4: Depressie is volgens ons het best door te komen door alle remmen los te laten. Minder vliegen, minder vlees, minder douchen, minder shoppen en minder kindjes baren voelt misschien even goed, maar van niets word je zo vrolijk als een stedentrip.

Natuurlijk is het een deprimerende gedachte dat we er allemaal aan gaan, maar dat neerslachtige gevoel kunnen we volgens Het Transgressieteam het best verzachten door flink te feesten. Daarom raden we iedereen aan om ondanks de lange rijen naar Schiphol te gaan om iets leuks te doen. Heb je voor het opstijgen toch de behoefte om iets goeds te doen voor het milieu, dan is het overal op Schiphol mogelijk om zelf je afval te scheiden. Heb je toch het idee dat je iets goeds doet, zonder in die depressie te blijven hangen.

Hoe meer we feesten, hoe eerder het einde in zicht komt en hoe minder lang we straks samen vastzitten in die laatste en saaiste fase van allemaal: Aanvaarding.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter