30 september 2022

Transitieteam: mentale vluchtelingen

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant

De mentalevluchtelingencrisis maakt wereldwijd een gigantische groei door. Overal keren mensen zich mentaal af van maatschappelijke problemen en verlaten het publieke debat omdat ze de politieke, ecologische, economische en internationale catastrofe die zich voor hun ogen voltrekt, simpelweg niet meer kunnen verdragen. Volgens het UNHCMR (het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Mentale Vluchtelingen) laten steeds meer burgers kranten, tijdschriften boeken en actualiteitenprogramma’s links liggen uit angst zaken tegen te komen die bevestigen dat de wereld aan de vooravond staat van een ongeëvenaarde catastrofe.

De mentalevluchtelingenstroom wordt veroorzaakt door mensen die massaal dissociëren omdat ze de realiteit niet meer kunnen verdragen. Dit verklaart waarom veel mentale vluchtelingen die bijvoorbeeld vreemdelingenhaat als reden voor hun vluchtgedrag opgeven, het niet meer kunnen opbrengen ertegen in te gaan. Emotioneel zelfbehoud doet hen besluiten zich mentaal terug te trekken, waardoor de ruimte die ze achterlaten wordt ingenomen door precies die groeperingen en dat gedachtengoed waar ze zo bang voor zijn.

Het UNHCMR constateert dat mentale vluchtelingen zelfs met elkaar liever niet over de toekomst of het verleden spreken. De angst voor een depressie is zo groot dat het vrijwel onmogelijk is de mentale vluchtelingen te mobiliseren om te laten zien met hoevelen ze zijn. Dit verklaart waarom de omvang van dit probleem zo lang is onderschat.

De massadissociatie, zoals de mentalevluchtelingencrisis ook wel wordt genoemd, lijkt als een vliegwiel te werken. Hoe meer mensen mentaal vluchten, hoe uitzichtlozer de vooruitzichten waarvoor ze op de vlucht zijn.

Vaststaat dat de massadissociatie grote gevolgen zal hebben voor de toekomst van Europa, waar de afgelopen 75 jaar veel burgers, meer dan waar ook ter wereld, zijn gaan geloven dat alles altijd goed komt zolang iedereen lekker doet waar hij zelf zin in heeft.

Onderzoekers stellen vast dat klimaatverandering, nationalisme, xenofobie en economische malaise niet alleen verantwoordelijk zijn voor de exponentieel groeiende groep cognitieve vluchtelingen; ons klimaat, onze democratie, vrijheid en economische welvaart zullen door massadissociatie steeds meer onder druk komen te staan.

Het naderende WK voetbal had potentieel een veilige haven zullen zijn, ware het niet dat de locatie van dat evenement te veel herinnert aan de mix van corruptie, nationalisme en milieubelasting waarvoor mentale vluchtelingen juist op de vlucht zijn.

De problematiek is inmiddels zo ernstig dat Disney+, Amazon Prime, HBO Max en Netflix zich afvragen of ze de druk die deze winter zal ontstaan nog wel aankunnen.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter