18 september 2022

Transitieteam: Respect & Humor

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Respect is voor het Transitieteam heel belangrijk. Maar een beetje humor kan ook geen kwaad. Daarom keken we de afgelopen weken met veel belangstelling naar Ik ga stuk!, de talentenjacht waarin BNNVara op zoek gaat naar aspirant-cabaretiers die graag op televisie willen.

Tijdens de eerste aflevering vertelden alle juryleden en presentatoren dat ze heel veel respect hadden.

Geen respect voor de kandidaten natuurlijk. Anders zouden ze deze makers met klem hebben afgeraden om op tv te verschijnen nog voor ze een vorm gevonden hadden. Je hebt immers als maker maar één keer de kans om je aan het grote publiek voor te stellen.

Ook hebben ze geen respect voor het genre cabaret. Dan hadden ze vriendelijk bedankt voor deze schnabbel en zich ingezet om zendtijd te vragen voor cabaretiers als Katinka Polderman en Nathalie Baartman, vrouwen wier programma’s door de VARA nooit worden uitgezonden.

Natuurlijk hadden ze ook geen respect voor de theaterwet dat de eerste woorden op het podium bepalend zijn voor hoe het publiek een voorstelling ervaart. Door alle acts in stukjes te knippen en iedere kandidaat voor opkomst eerst te interviewen, ontnemen ze de deelnemers de kans om de regie te voeren over hun eigen werk en zelf te bepalen onder welke voorwaarde ze hun act beginnen.

Jörgen Tjon a Fong, die als jurylid vol overgave meewerkt aan deze poging cabaret te reduceren tot plat amusement, liet bij zijn aantreden als nieuwe directeur van de Kleine Komedie weten dat hij graag een discussie wil over waar de grenzen van de grap liggen. Want waarom zou een cabaretier daar samen met het publiek achter moeten komen, als je er ook heel lang buiten de voorstelling om over kunt discussiëren?

Inmiddels weet tv-kijkend Nederland dat de grenzen van het fatsoen, het opportunisme en de wansmaak hem aanmerkelijk minder interesseren.

U vraagt zich misschien af wat de makers van Ik ga stuk! (dat eigenlijk Ik word stukgemaakt had zullen heten) dan bedoelden, toen ze tijdens de eerste aflevering steeds het woord ‘respect’ in de mond namen.

Welnu, ze hebben respect voor lekkere Televisie. Want met theater heeft hun programma natuurlijk weinig te maken. Ook het Transitieteam gelooft dat lekkere tv boven alles gaat. Daarom hebben we groot respect voor iedereen die lekkere tv maakt.

Of je nu Jort, Caroline, Thierry, Vladimir, Maarten, Matthijs, Albert, Yvon, Philip, Beau, René, Johan of Jörgen heet: het Transitieteam maakt een diepe respectvolle buiging voor je.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter