07 oktober 2022

Transitieteam: Kinderboekenontlezing

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant.

Er zijn nog steeds kinderen die boeken lezen. Iets waar de afdeling educatie van het transitieteam zich grote zorgen over maakt. Alle hoopvolle verhalen over ontlezing ten spijt blijkt een klein deel van de jeugd niet in te willen zien dat er veel alternatieven zijn voor deze reactionaire tijdsbesteding.

Daarom zijn we heel blij dat de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dit jaar de Kinderboekenweek expliciet heeft aangegrepen om zowel lezen als schrijven te ontmoedigen.

Tijdens de kinderboekenweek roept het CPNB kinderen via scholen, bibliotheken en boekwinkels op om in het onlinecomputerspel Minecraft zelf een virtuele boomhut te bouwen. Wie daar veel tijd in steekt (die niet verspild kan worden aan het lezen van boeken) maakt kans op een overnachting in een echte boomhut.

Dat het CPNB kinderen die de hele Kinderboekenweek gamend doorbrengen beloont met een overnachting in een boomhut in plaats van ze een stapel boeken toe te sturen, bewijst dat het hen ernst is met de ontlezing.

Het CPNB had ook een verhalenwedstrijd kunnen uitschrijven, maar experts waarschuwen al jaren dat kinderen die plezier beleven aan verhalen schrijven het risico lopen boeken te gaan lezen.

Dat sommige mensen vraagtekens zetten bij de beslissing om kinderen te laten gamen bij een bedrijf dat jaarlijks meer dan 160 miljoen dollar omzet, is jammer. Critici vergeten dat kinderen die een tablet of telefoon in handen hebben om Minecraft te spelen, sneller de weg zullen vinden naar TikTok, Instagram en YouTube. Minecraft is niet alleen een manier om kinderen van het lezen af te houden, het brengt ze ook in aanraking met alternatieve methoden om meer tijd achter een scherm door te brengen.

De boomhut die de kinderen in Minecraft moeten bouwen is overigens geïnspireerd op één van de populairste kinderboekenseries van dit moment. Want als kinderen dan toch lezen, moet het CPNB gedacht hebben, laat het dan in godsnaam iets zijn dat ze al kennen. Daarom mochten de Australische makers van de boomhutserie dit jaar ook het kinderboekengeschenk verzorgen.

In het verleden werd het schrijven van dat Kinderboekenweekgeschenk te vaak opgevat als een zetje in de rug van Nederlandse kinderboekenschrijvers. In plaats van dat zetje kregen die dit jaar dus een klap in het gezicht. Prima, vindt het Transitieteam. Want boeken worden geschreven door schrijvers. Als ontlezing ons doel is, zullen we het probleem bij de wortel aan moeten pakken.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter