14 oktober 2022

Transitieteam: symboolkapper

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant

Het Transitieteam vindt uiterlijk heel belangrijk. Toch was het hoofd van het Transitieteam sinds de zomer niet meer naar de kapper geweest. Steeds vaker vermeed het hoofd van het Transitieteam spiegels en buiten zette het Transitieteam zelfs een pet op het hoofd van het Transitieteam zodat niemand de onverzorgde bos haar zou zien.

Tot we vorige week een filmpje zagen van onze minister van onvermogen, die in een poging problemen van anderen te gebruiken om haar eigen politieke falen te maskeren, besloot een stukje van haar haar af te knippen.

Na een beetje googelen vonden de handen van het Transitieteam al snel een symboolkapper die het hoofd van het Transitieteam best een beurt wilde geven. Symboolkappers zijn net iets duurder dan reguliere kappers omdat ze bij iedere knip plechtig solidariteit verklaren voor allerhande misstanden. Met iedere lok haar die er bij de symboolkapper afgaat, verwijst hij plechtig naar een onrecht waar de geknipte zich graag van distantieert.

Zo liet het hoofd van het Transitieteam zijn pony knippen uit solidariteit met de kinderen in Oekraïne. Bij iedere knip van de schaar vertelde de symboolkapper hoe zwaar die kinderen het hebben. De linkerzijkant werd geknipt om solidair te zijn met vrouwen die op verschrikkelijke wijze worden onderdrukt door het regime in Iran. De rechterzijkant werd geknipt uit woede tegen de kap van het Amazonebos in Brazilië.

Het hoofd van het transitieteam zag er in de spiegel meteen een stuk beschaafder uit. Alleen aan de achterkant mocht er nog wel wat af. Daarom vroeg de mond van het Transitieteam of de symboolkapper ook een stukje mat wilde afknippen voor de verwaarlozing en de onveilige situatie van alleenstaande minderjarige vluchtelingen in ons eigen land. Kinderen die hun tanden met hun vingers moeten poetsen, die geen bed hebben en geen fatsoenlijk sanitair.

De symboolkapper schudde het hoofd en mompelde dat matjes weer helemaal in de mode zijn.

‘Alleen de puntjes dan?’, vroeg de mond van het Transitieteam.

De symboolkapper schudde het hoofd en legde uit dat haarlokken alleen geknipt mogen worden voor problemen die hier ver vandaan zijn en het goed doen in de publieke opinie. ‘Als we voor alle misstanden waar we politiek makkelijk iets aan zouden kunnen doen een lok haar gaan afknippen zouden al onze klanten kaal naar buiten lopen.’

Het hoofd van het Transitieteam glimlachte en keek tevreden in de spiegel. Het had er nog nooit zo integer uitgezien.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter