26 november 2022

Transitieteam: achter de schermen

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant.

Wat het Transitieteam echt jammer vindt, is dat De wereld draait door niet meer bestaat om aandacht te besteden aan wat er gebeurd is bij DWDD. Juist DWDD was als geen ander in staat geweest om heel snel een speciale tv-avond in te richten die helemaal gewijd zou zijn aan wat er allemaal is gebeurd achter de schermen van DWDD. Een uitzending waarin behalve de bekendste gasten ook een bekende muzikant zou aantreden om de helft van een bekend liedje te zingen waarin het gesprek van de dag muzikaal werd samengevat. Ten slotte zou professor Pleij de kijkers aanraden om Faust te lezen. Prachtige tv die over tv gaat.

Daarom genoten we bij het Transitieteam ook altijd het meest van die uitzendingen waarin DWDD terugblikte op wat er eerder bij DWDD was gebeurd. Iedereen die bij DWDD werkte, begreep hoe onmisbaar tv over tv is voor de Transitie.

Gelukkig bestaat daar geen twijfel over. De manier waarop mag dan geen schoonheidsprijs verdienen, bij DWDD begrepen ze hoe je tv maakt.

Die kennis zal nooit verloren gaan. Het was een feest om te zien hoe alle gasten die we bij DWDD hebben leren kennen aanschoven in talkshows, gemaakt door mensen die bij DWDD het vak hebben geleerd, om te praten over hoe het nu verder moet met Televisieprogramma’s die over Televisie gaan.

Eigenlijk is het een groot compliment voor DWDD dat we DWDD niet meer nodig hebben om dagelijks DWDD op tv te zien. Er is inmiddels geen redactie die het nog zou durven om zonder Jasper over kunst te praten, zonder Eus over boeken, zonder Arie over poëzie, zonder Leo over popmuziek, zonder Tim over ethiek en zonder Jort over de zakenwereld.

Toch blijft het jammer dat deze krant is gestopt met de grote stukken die DWDD-presentator Matthijs tot voor kort in de boekenbijlage over zichzelf schreef. Die pagina, die wekelijks voor de ene helft bestond uit een afbeelding van Matthijs en voor de andere helft uit herinneringen die Matthijs ophaalde aan zijn tijd bij DWDD, toonde als geen ander aan dat ook krantenredacties diep van binnen DWDD willen zijn.

Het Transitieteam is daarom heel blij dat het gesprek van de dag (in de week dat de klimaattop in Egypte mislukte) beperkt blijft tot de presentator van DWDD. Zolang dat wat DWDD representeerde niet ter discussie staat, loopt de Transitie geen enkel gevaar.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter