05 november 2022

Transitieteam: geheime vaccinatiecampagne

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Deze week bereikte ons het bericht dat de GGD in Nederland aan een geheime vaccinatiecampagne is begonnen. In een poging geheel onder de radar te blijven worden er – zonder daar ruchtbaarheid aan te geven, op locaties die ver buiten het centrum liggen, in alle stilte – mensen gevaccineerd tegen een virus dat een jaar geleden ons land volledig platlegde.

Om tegen te gaan dat te veel burgers erachter komen dat er gevaccineerd wordt, probeert de rijksoverheid de communicatie tot een minimum te beperken. Waar er voor de griepprik wel uitnodigingen worden verstuurd, gebeurt dat voor de vaccinatie van dat andere virus nadrukkelijk niet.

Desondanks is het bestaan van de landelijke geheime vaccinatiecampagne toch uitgelekt. Hier en daar fluisterden medewerkers dat ze de prik gingen halen of al hadden gehad.

Even was het Transitieteam bang dat er in het geheim wel degelijk een goed doordachte vaccinatiestrategie was uitgerold door het ministerie, dat daar toch een jaar de tijd voor heeft gehad. Dat blijkt gelukkig reuze mee te vallen. Zo blijft het ook nu heel ingewikkeld om een afspraak in te plannen. De website voor mensen die coûte que coûte een booster willen, is nog precies zo onhandig als een jaar geleden. Wie deze herfst de autobanden wil verwisselen, heeft meer mogelijkheden om een tijd en een datum te kiezen dan wie haar of zijn verantwoordelijkheid neemt om zich te laten inenten.

Buiten kantooruren een vaccinatieafspraak inplannen, is ook dit jaar niet mogelijk. Een ziekte die de hele wereld heeft platgelegd mag nooit een reden zijn ook buiten kantooruren om in actie te komen.

Veel minder geheimzinnig doet de GGD over de HPV-prikken. Daarvoor worden kinderen en hun ouders nog steeds uitgenodigd. In een tjokvolle gymzaal, waar niemand vraagt of je toevallig verkoudheidsklachten hebt, worden ouders en kinderen als vanouds samengeperst om zonder afstand of mondkapjes, te worden gevaccineerd door GGD-medewerkers die zelf ook geen mondkapje dragen. Wel krijgen alle bezoekers speciale plastic hoesjes om hun schoenen, om te voorkomen dat de gymzaalvloer beschadigd raakt.

Wie ondanks alle tegenwerking toch een geheime vaccinatiestraat weet te bereiken, moet trouwens wel een mondkapje op en anderhalve meter afstand bewaren. Wachtend op onze prik dachten we even dat we midden in een pandemie zaten.

Dat is gelukkig niet zo.

Nog niet.

Het Transitieteam verheugt zich in ieder geval op de volgende lockdown.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter