19 november 2022

Transitieteam: Quatar

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Het Transitieteam heeft na lang beraad besloten toch af te reizen naar Qatar. Wat niet wil zeggen dat we daar het Nederlands elftal zullen steunen. Integendeel.

We gaan alleen naar Qatar om aandacht te vragen voor de manier waarop Nederland als belastingparadijs multinationals actief stimuleert om astronomische bedragen belasting te ontduiken. Het Transitieteam kan en zal nooit juichen voor spelers die een land vertegenwoordigen dat actief de verdeling van welvaart in de wereld ondermijnt. Voetbal is bij uitstek iets waar miljardairs en multinationals geld in steken dat eigenlijk naar ziekenhuizen, onderwijs, defensie, cultuur en infrastructuur had moeten gaan. Juichen voor Oranje zou betekenen dan we onze ogen sluiten voor alle mensen die over de hele wereld zijn gestorven omdat ziekenhuizen de middelen niet hadden ze te verzorgen. Het Transitieteam zal er daarom voor zorgen dat het geen enkel kledingstuk bij zich heeft met ook maar een klein beetje oranje. Het dragen van oranje zou betekenen dat we onze ogen sluiten voor de miljoenen kinderen die geen fatsoenlijk onderwijs genieten omdat het geld dat nodig is om scholen te financieren wordt achtergehouden met constructies die moedwillig zijn opgetuigd door de Nederlandse staat. Het kan wat ons betreft niet zo zijn dat voetballers onze aandacht afleiden van de schandalige rol die Nederland wereldwijd speelt in het ondermijnen van de publieke sector.

Daarom zal een delegatie van het Transitieteam in Qatar een ontmoeting hebben met arbeidsmigranten. Zij die onder mensonterende omstandigheden ver van huis werken omdat ze alleen op die manier geld verdienen om te compenseren voor het feit dat ze uit een land komen waar de overheid geen middelen heeft voor onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Bouwvakkers die niets liever zouden willen dan aan de slag gaan in Europa, waar de salarissen en de arbeidsomstandigheden veel beter zijn. Maar die daar niet binnenkomen omdat Europa, met Nederland voorop, er alles aan doet om grenzen te sluiten voor slachtoffers van de welvaartsongelijkheid in de wereld.

Samen met de arbeidsmigranten zal het Transitieteam zondag op een groot scherm kijken naar de Grand Prix van Abu Dhabi. Als die leuke in Monaco woonachtige miljardair uit Nederland erin slaagt om in dat totalitaire land met de snelste auto te winnen, dan krijgt ieder van ons één van de One Love-aanvoerdersbanden waarmee de KNVB niets meer mee doet.