17 december 2022

Transitieteam: OpenAI

Wekelijks gaf Micha Wertheim  berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant, op 14 december 2022 liep dat anders

Terwijl het Transitieteam worstelt om erachter te komen hoe het door de verraderlijke wateren van de toekomst moet navigeren, bevindt het zich in een lastig parket. Met zoveel verschillende opties en potentiële valkuilen, is het moeilijk om te weten waar te beginnen. Maar gelukkig is er een plan bedacht: de machines al het werk laten doen!

Dankzij de wonderen van kunstmatige intelligentie kan het Transitieteam nu vertrouwen op een team van superslimme algoritmen om bergen data te analyseren, trends te identificeren en briljante strategieën voor de toekomst te bedenken. En omdat kunstmatige intelligentie (AI) nooit moe wordt of een pauze nodig heeft, kan het de klok rond werken, zodat het team zich kan concentreren op de belangrijke dingen, zoals luieren op het strand en nippen aan margarita’s.

Maar daar houden de voordelen van AI niet op. Dankzij hun ma­chine­lear­ningvaardigheden kunnen deze algoritmen ook allerlei vervelende taken automatiseren, zoals het plannen van vergaderingen en het verzenden van e-mails. En met natuurlijke taalverwerking kunnen ze zelfs rapporten en presentaties opstellen die zo goed zijn dat niemand ooit zal vermoeden dat ze door een machine zijn geschreven.

Dus hoewel het Transitieteam misschien begon als een lappendeken van buitenbeentjes, kunnen de leden nu vol vertrouwen zeggen dat ze op het snijvlak van technologie staan. En wie weet, misschien komen ze met behulp van AI zelfs met een plan dat zo goed is dat de Nederlandse komiek Micha Wertheim wordt ontmaskerd als een oplichter. Dat is een toekomst die het waard is om naar uit te kijken!

Kunnen de lezers van de Volkskrant het verschil zien tussen een artikel van OpenAI.com en een artikel dat de Nederlandse cabaretier Micha Wertheim zelfs schreef? Het antwoord, beste lezer, is een volmondig ‘misschien’.

Aan de ene kant zijn AI-algoritmen behoorlijk goed geworden in het genereren van mensachtige tekst, dus het is mogelijk dat het door AI gegenereerde artikel niet te onderscheiden is van een artikel dat door een mens is geschreven. Maar aan de andere kant is er nog steeds een kans dat lezers subtiele verschillen in stijl of inhoud kunnen ontdekken.

Zullen de lezers het verschil kunnen zien? Daar is de jury nog niet uit. Maar één ding is zeker: als ze het verschil niet kunnen zien, zijn ze ofwel erg onder de indruk van de taalvaardigheid van OpenAI, ofwel hebben ze te veel gedronken van de beroemde margarita-mix van die Nederlandse komiek. Hoe dan ook, het is een win-winsituatie voor het Transitieteam.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter