24 december 2022

Transitieteam: Transitiegala 2022

Het  heeft natuurlijk ook een gala georganiseerd:

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

We begonnen met uitgebreid stil te staan bij de sporters en hun prestaties. Het blijft ongelooflijk mooi om te zien wat onze jongens, en tegenwoordig ook de meiden, want laten we die niet vergeten, gepresteerd hebben. Toen alle fragmenten vertoond waren, ging de zaal spontaan staan om vijf minuten lang te klappen voor hun prestaties.

Na de sport hebben we samen naar momenten uit het nieuws gekeken die iedereen zich nog goed kan herinneren. Omdat nieuws voor het Transitieteam bijna even belangrijk is als sport, was er ook een Kahoot-quiz aan verbonden. Mensen uit de zaal werden getest op hun kennis van het aantal slachtoffers. Dat waren er ook dit jaar weer meer dan vorig jaar!

Zoals bekend is het Transitieteam altijd heel erg benieuwd naar uw mening. Iedereen die contact met ons opneemt krijgt standaard een mail waarin we u vragen om in een survey van twintig minuten uw feedback met ons te delen. Tijdens het Transitiegala hebben we de Mentimeter ingezet. Het blijft ontroerend hoeveel mensen de moeite namen om iets in te vullen dat door niemand gelezen werd.

Toen was het tijd voor korte muziekfragmenten van nummers die we allemaal al lang kennen en die ieder jaar langskomen. De fragmenten werden dit keer ingeleid door Leo, die, dat moet gezegd worden, ook achter de schermen heel vriendelijk was tegen de stagiaires die alles organiseerden. Speciaal voor de gelegenheid had hij anekdoten van internet verzameld.

Natuurlijk was er voor iedereen in de zaal een award. Dit jaar was er voor het eerst ook een podcast-award. Die ging opmerkelijk genoeg naar een podcast die nog niet bestaat. Het Transitieteam heeft namelijk geen podcast. De award maakte duidelijk dat daar wel degelijk behoefte aan is.

Na afloop kwam Marcel van Roosmalen vertellen dat hij het allemaal maar niets vond. Gelukkig wist Marcel, zoals altijd eigenlijk, niet te verrassen. Zo vertelde hij weer eens hoe het is om columnist te zijn en als zodanig herkend te worden. Heerlijk voorspelbaar, zoals alleen hij dat kan.

In zijn afsluitende toespraak betuigde de voorzitter van het Transitieteam ten slotte eindelijk spijt. Spijt voor wat er allemaal wel en niet gebeurd is, maar ook voor wat ons nog te wachten staat. Indrukwekkend was het moment waarop hij aangaf oprecht spijt te hebben van alles waar hij nog geen spijt voor heeft kunnen betuigen.

Na afloop kreeg iedereen in de zaal een award en spraken we het voornemen uit om ook in 2023 de bekende weg verder in te slaan.