21 januari 2023

Transitieteam: ‘De domste mens’

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Het Transitieteam heeft besloten de pilot-aflevering van De domste mens geen vervolg te geven. De domste mens was een tv-format van The Transition Factory, het productiehuis dat door het Transitieteam is opgericht om buiten het zicht van de publieke omroep snel veel te verdienen met publiek geld.

Bij De domste mens zouden iedere aflevering vier Volkomen Onbekende Nederlanders (VON’ ers) strijden om te titel De domste mens.

In de eerste aflevering, de pilot, zaten vier VON’ers. Saskia, een sociaal werkster uit Woudenberg; Anneke, een hoogleraar theoretische hoge-energiefysica die zowel in Parijs als Toronto werkt; Jos, een basisschoolleraar uit Rozendaal; en Mo, een loodgieter uit Assendelft die vijf dagen per week als vrijwilliger actief is voor de plaatselijke voetbalclub.

Aan het begin van de uitzending kregen de vier VON’ers de vraag hoe ze in godsnaam zo dom waren geweest werk te zoeken in een vakgebied waarin je minder verdient dan mensen die lager zijn opgeleid. Ook moesten ze zich verdedigen voor het feit dat ze hadden besloten harder te werken dan mensen die even slim zijn en meer verdienen. Ten slotte moesten ze een antwoord verzinnen op de vraag waarom ze hadden gekozen voor een beroep waarin de kans dat je op tv komt minimaal is.

De kandidaten kregen de opdracht zich voor hun zonderlinge carrièrekeuze te verdedigen zonder de woorden ‘gelukkig’ of ‘tevreden’ te gebruiken. Mo, die als eerste toch de fout maakte om toe te geven dat hij eigenlijk heel tevreden was, moest meteen de studio uit, om in de naastgelegen studio plaats te nemen in het publiek, de enige plek waar VON’ers echt tot hun recht komen.

In de tweede ronde moesten de drie overgebleven kandidaten 35 uur lang luisteren naar een college waarin tv-hoogleraar Maarten van Rossem op monotone wijze opsomde wat hij allemaal volslagen onbelangrijk, overschat en oninteressant vindt. De eerste kandidaat die braakneigingen niet kon onderdrukken kreeg per direct de opdracht een hele aflevering van het nieuwe tv-programma Last One Laughing te kijken zonder te huilen.

In de finale werden de overgebleven kandidaten getest op hun kennis van het staatsrecht. Op dat moment had het Transitieteam echter al besloten de stekker uit het format te trekken. In plaats van De domste mens zullen we de komende maand iedere avond een aflevering uitzenden van Celebrity mens erger je niet, waarin vier enigszins Bekende Nederlanders het tegen elkaar opnemen in het meest vertrouwde bordspel van Nederland.