01 januari 2023

Transitieteam: Transitietrends

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

De trendwatchers van het Transitieteam voorspellen dat 2023 een omslagpunt zal zijn voor de transitie. Steeds meer bedrijven en organisaties zullen dit jaar een eigen transitieteam instellen om de veranderingen die plaatsvinden voortaan te categoriseren als transities. Zowel nationaal als internationaal verwachten we de volgende belangrijke ontwikkelingen.

– Klimaat: in 2023 zullen nieuwe milieudoelen worden gesteld. Omdat de doelen die gesteld zijn niet haalbaar bleken, zal gepoogd worden opnieuw doelen te stellen, dit keer met de keiharde garantie dat als de doelen niet worden gehaald er onvermijdelijk nieuwe doelen gesteld zullen worden.

– Midden-Oosten: we verwachten nieuwe vredesinitiatieven. Tot gesprekken zien we het niet komen, compromissen passen helaas niet bij de transitie, maar initiatieven: daar gaan we er veel van zien.

– Oekraïne: de oorlog zal, nu onze gasvoorraad weer op peil lijkt, langzaam veranderen in een conflict. Ter plekke zal het niet minder gruwelijk zijn, maar gevoelsmatig klinkt conflict net iets gemoedelijker.

– Voedsel: het extreem lang koken van groente zal een culinaire trend worden.

– Sociale media: Twittergebruikers zullen eens per maand een Mastodon-account aanmaken om Elon Musk een hak te zetten.

– Onderwijs: scholen zullen TikTok en Instagram steeds meer gebruiken om te kunnen claimen dat kinderen zich met school bezighouden.

– Koloniaal verleden: als de koning eind dit jaar aan iedereen excuses heeft aangeboden, zal eindelijk de discussie losbranden over de vraag wanneer die excuses nou eindelijk eens aanvaard worden.

– Democratie: de NPO zal in de strijd om de kijkcijfers verregaande maatregelen eisen om politiek Den Haag spannender te maken voor de kijkers thuis. Zoals: iedere maand verkiezingen per sms, alleen mensen die het goed doen in talkshows mogen in de Kamer en Kamerdebatten mogen nooit langer dan drie minuten duren.

– Tv: Eus gaat een achttiendelige serie opnemen over de wonderlijke familie en het opmerkelijke leven van Jeroen Krabbé.

– Woningmarkt: steeds meer studenten die thuis zijn blijven wonen, zullen op den duur met hun ouders mee naar het bejaardentehuis verhuizen.

– Entertainment: een op de vier Nederlanders zal een eigen podcast beginnen waarin ze dagelijks een uur praten over alles wat ze ter plekke te binnen schiet.

– Mensenrechten: die blijven een zorg, maar we moeten op een gegeven moment ook stoppen met mopperen en lekker genieten van Max!

– Verkeersveiligheid: Lockheed Martin komt dit jaar met de eerste elektrische straaljagers die kunnen opstijgen en landen op het fietspad.

– Kunst: het Concertgebouworkest zal verdergaan onder de naam Internationaal Orkestgebouw Amsterdam.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter