27 februari 2023

Transitieteam: Roald Dahl

Wekelijks geeft Micha Wertheim oberichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant.

Met grote interesse volgt het Transitieteam het debat dat is losgebarsten over de aanpassingen die onlangs zijn doorgevoerd in de Engelstalige kinderboeken van Roald Dahl. Aan de ene kant van de discussie staan degenen die vinden dat het werk van Dahl met rust gelaten dient te worden, aan de andere kant bevindt zich een groep die dat zo mogelijk nog meer vindt.

Ook het Transitieteam wil zich in dit debat mengen. Want ook wij vinden het heel erg dat er in de Engelse tekst is gerommeld. Misschien vinden wij het wel het allerallerergst van iedereen.

Om onze verontwaardiging kracht bij te zetten zijn we per direct op zoek naar iemand die bereid is de Engelse uitgever te verdedigen. Iemand die wél vindt dat het werk van de notoire antisemiet Roald Dahl inhoudelijk moet worden aangepast omdat een paar zogenaamde sensitivity readers dat nodig achten.

Het Transitieteam is daarom op zoek naar iemand die we alle hoeken van de retorische kamer kunnen laten zien. Zoals u van het Transitieteam gewend bent zullen we daarbij kiezen voor de ironische overdrijving. We zullen de persoon die het opneemt voor streaminggigant Netflix, dat vorige jaar meer dan 500 miljoen dollar betaalde om alle rechten op Roald Dahls werk in handen te krijgen, met zijn neus op de stinkende feiten drukken. We zullen dat doen zoals u van ons gewend bent. Namelijk door die mening de hemel in te prijzen op een manier die pijnlijk duidelijk maakt hoe gevaarlijk, immoreel en kortzichtig ze is.

We beloven plechtig in dat bericht van het Transitieteam ook de vraag op te werpen of toekomstige generaties het kwaad nog zullen herkennen als ze er als kind nooit over hebben kunnen fantaseren. We zullen subtiel een link leggen met de manier waarmee onze vicepremier in het echt voor Heks wordt uitgemaakt, de morele paniek bij lezers van J.K. Rowling en de vraag of fantasieheksen in een kinderboek dan echt ons grootste probleem zijn. Om de absurditeit van de situatie inzichtelijk te maken zullen we terloops verwijzen naar Ricky Gervais, die 40 miljoen dollar van Netflix aannam om in zijn comedyspecial te suggereren dat hij alleen bij Netflix mag en kan zeggen wat hij wil.

Het Transitieteam belooft te doen wat u van ons gewend bent, maar dan moet zich wel eerst iemand melden die de Engelse uitgever wil verdedigen.