17 februari 2023

Transitieteam: tentoonstelling van het jaar

Het Transitieteam bezocht deze week het Rijksmuseum. Onze conservator in chief schreef exclusief voor lezers van deze rubriek een verslag.

De voorpret voor de tentoonstelling begon al toen we samen met De jongen met de rode hoodie buiten wachtten op ons tijdslot. Eenmaal binnen stonden we meteen achter het Uitlegbordje lezend meisje voor schilderij. Een ontroerend tafereel. De jonge vrouw op zoek naar context bij dat waar ze niet naar keek omdat ze las, was een genot om naar te kijken. Ongevoelig voor alle bezoekers die zich verdrongen om een glimp op te vangen van het schilderij waar ze voor stond, nam ze de tekst op het bordje tot zich.

Toen we het Uitlegbordje lezend meisje voor schilderij achter ons lieten, kwamen we terecht achter de Op telefoon kijkende vrouw. Omringd door schoonheid en geschiedenis werd ze door de buitenwereld van de kunst afgeleid. Het witte licht van haar beeldscherm streek subtiel over haar geconcentreerde gelaat. Berichtjes van levende vrienden met meer urgentie dan de antieke portretten van dode mensen die de Op telefoon kijkende vrouw aan ons zicht ontnam. Vlak naast de Op telefoon kijkende vrouw troffen we Fotograferende vrouw in het geel. Steeds als ze een stap opzij zette om een schilderij met zichzelf in een selfie te vangen, botste ze vol op nietsvermoedende bezoekers. Via het digitale schermpje van Fotograferende vrouw in het geel vingen we warempel een glimp op van de werken waar we voor gekomen waren.

Plotseling was boven al het geroezemoes opeens Het meisje met de plastic koptelefoon te horen. Luisterend naar de audiotour had ze er geen erg in dat ze veel luider klonk dan bedoeld. Wat een verademing om deze female voice te horen in een door the male gaze gedomineerde ruimte.

Het was een zeldzaam genoegen om Uitlegbordje lezend meisje voor schilderij, Op telefoon kijkende vrouw en Fotograferende vrouw in geelsamen in een zaal te zien met Het meisje met de plastic koptelefoon.

Maar niets bereide ons voor op Gezicht op kalend hoofd met beetje roos. De indrukwekkende grijze kop met schilferende hoofdhuid belette ons zeker een half uur lang het zicht op ieder schilderij in de expositie.

Na Onderbreking voor toiletbezoek liepen we daarom rechtstreeks naar de museumshop. Daar zagen we op sleutelhangers, magneten, sjaals en opschrijfboekjes eindelijk de werken die we door de drukte op zaal gemist hadden.