04 februari 2023

Transitieteam: Vloggen

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Het Transitieteam haat context. Daarom zijn we dol op de kleine filmpjes die iedere dag op de nieuwssite nos.nl verschijnen. Filmpjes zonder bron of uitleg die lekker zijn om naar te kijken. Nieuws is voor het Transitieteam en voor de NOS vooral een vorm van amusement.

De korte filmpjes op nos.nl kunnen over alles gaan, een dansende kroonprinses, een ecologische ramp, een kerk die in brand staat, teleurgestelde bezoekers in de Efteling of tanks die te koop worden aangeboden door een wapenhandelaar. Geinige filmpjes die volgens de NOS geen uitleg behoeven.

Hoogtepunt was deze week een filmpje van een zekere Anastasiia Reznik, die vanuit China vlogt om te laten zien dat alles in Peking superleuk en vrolijk is. ‘Alles is weer zoals het was in 2020’, zegt het meisje met een grote glimlach tegen de camera van haar mobieltje.

Het Transitieteam geloofde haar meteen. Het filmpje werd opgenomen in een winkelcentrum in Peking, wat volgens het Transitieteam de plek bij uitstek is om te laten zien hoe goed het met een land gaat. Zelf gaan we ook altijd naar de Bijenkorf als mensen moeilijk doen over armoede en ongelijkheid.

Anastasiia Reznik had er ook voor kunnen kiezen om te vloggen vanuit een overvol ziekenhuis ergens op het Chinese platteland, een mortuarium dat het aantal lijken nauwelijks aankan, of gewoon vanuit een strafkamp of gevangenis waar veel Chinese vloggers terechtkomen die niet snappen dat vrolijke filmpjes in winkelcentra de voorkeur genieten van de censor.

De transitie in China is nu eenmaal net iets verder dan hier. Zo werd al in 2020 blogger Zhang Zhan tot vier jaar gevangenis veroordeeld omdat ze het in haar hoofd had gehaald een filmpje te maken dat niet alleen ging over hoe vrolijk en goed alles in China gaat.

Gelukkig is er de Chinese staatstelevisie (CCTN) die bepaalt wat we wel en niet te zien zijn krijgen. Even googelen leert dat de vlog van Anastasiia Reznik (van wie verder geen Vlogs te vinden zijn) actief gepromoot wordt door CGTN. Nos.nl blijkt eigenhandig het CGTN-logo van Anastasiia’s vlog afgeknipt te hebben. Fijn, want zo worden we niet lastiggevallen met verwarrende context. Hoe het staatsvlogje op de site van de NOS terechtgekomen is, daar stelt het Transitieteam geen vragen over.

Wij hebben uit bewondering Rem Koolhaas gevraagd of hij voor NOS alvast een gebouw wil ontwerpen dat zich kan meten met de CGTN-toren die hij begin deze eeuw in China bouwde


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter