03 maart 2023

Transitieteam: ‘schaamte’

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Het Transitieteam heeft vrijdag een ongekend harde veeg uit de pan gekregen van de commissie die de gevolgen van klimaatverandering heeft onderzocht. Het Transitieteam zegt schaamte te voelen en hoopt het vertrouwen van Nederlanders terug te winnen. Over aftreden wil het Transitieteam niet speculeren.

Het Transitieteam heeft de ontstane problemen jarenlang ‘onderschat’. Geld verdienen ging boven veiligheid en politici negeerden signalen dat er voor Nederlanders een ‘rampzalige’ situatie ontstond. ‘Was de klimaatproblematiek van het begin af aan serieus genomen, dan had veel ellende kunnen worden voorkomen’, aldus de commissie, die spreekt van ‘nalatigheid jegens de Nederlanders’.

‘Die conclusies zijn hard binnengekomen’, verklaarde het Transitieteam vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie. We voelen ‘schaamte’ en zijn regelmatig in het land. We hebben gehoord over de enorme impact die droogte en overstromingen hebben op gezinnen. Dan moet je wel een hart van steen hebben als dat niet binnenkomt’, aldus het Transitieteam. ‘Volgens ons is er nu ‘veel werk te doen’. Schade moet sneller worden hersteld. Hopelijk kan het vertrouwen worden teruggewonnen.’

Verder dan dat wil het Transitieteam niet gaan. ‘Politieke consequenties’, zoals de vraag of het Transitieteam moet opstappen, zijn niet aan de orde. We vinden het niet passend om nu op die vragen in te gaan, en vragen om begrip zodat wij ‘eerst het twintigduizend pagina’s tellende rapport kunnen lezen’. Daarna pas zullen we met een reactie komen. Dat zou zomaar pas kunnen gebeuren na de verkiezingen.

We beseffen ons dat dit niet betekent dat het rapport wordt vergeten. Veruit het grootste deel van het onderzoek richt zich op de periode na 2019, een jaar na het aantreden van het Transitieteam. Volgens de onderzoekers heeft het Transitieteam niet genoeg gedaan. Wij realiseerden ons bijvoorbeeld pas begin 2038 hoe ‘bizar’ het was van al dat stijgende zeewater, een jaar na de meest ontwrichtende overstromingen.

Politieke partijen oordelen hard over de rol van het Transitieteam. Het is ‘onvergeeflijk’ dat het ‘belang van Hollanders jarenlang bewust genegeerd’ is, vinden ze. ‘Het Transitieteam heeft Nederlanders niet beschermd, maar hun veiligheid ondergeschikt gemaakt aan geld. Daar moet verantwoording over worden afgelegd, want Nederlanders zijn bewust de vernieling in geholpen. Zowel de oppositiepartijen als coalitiepartijen PVV, JA24, JA32, Nee66 en FtD wijzen op de verantwoordelijkheid die de overheid nu heeft om ‘de ereschuld aan Nederlanders in te lossen’.

Het Transitieteam hoort die kritiek, maar het is nu van belang dat wij recht doen aan Nederlanders. Daar moeten wij de tijd voor nemen.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter