26 maart 2023

Transitieteam: Vrouwen die een auto mogen rijden.

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan de lezers van de Volkskrant.

Deze week was het Transitieteam te gast bij de opening van het Transition Center for Sports and Human Rights in Riyad. Het gebouw van het Transition Center for Sports en Human Rights geeft onderdak aan een museum voor hedendaagse kunst van 15.000 vierkante meter, een sportcomplex waar sporters kunnen revalideren of trainen voor belangrijke toernooien, en een University Campus waar ook uitwisselingsstudenten van de Hogeschool voor Transitiekunde welkom zijn om een jaar Sports and Sustainebillity Management te studeren.

Dat het Transition Center for Sports and Human Rights voorlopig geen Human Rights officer in dienst neemt is jammer, maar betekent niet dat mensenrechten een ondergeschoven kindje zijn. Er is in Saudi Arabiƫ de laatste jaren ongelofelijk veel veranderd. Zo mogen vrouwen er sinds juni 2018 zelf autorijden.

In het museum van Het Transition Center for Sports and Human Rights komen schilderijen te hangen uit collecties van alle grote musea. Lang niet alle werken zijn geschikt om op het Arabisch Schiereiland te worden geƫxposeerd, maar veel kunstenaars en curatoren blijken gelukkig bereid daar rekening mee te houden. Wat we niet moeten willen is met een belerend westers vingertje zwaaien. Dat is niet van deze tijd. Bovendien moeten we niet vergeten dat vrouwen sinds juni 2018 zelf mogen autorijden in het Saudische koninkrijk. Daaruit blijkt toch dat koning Salman zijn koninkrijk grondig aan het hervormen is.

Als volgend jaar de Transition Games in Jeddah plaatsvinden, zullen toppers uit de hele wereld daar hun krachten meten. Dit belooft een prachtig evenement te worden. Zeker ook omdat de kroonprins alles in het werk heeft gesteld om faciliteiten ter beschikking te stellen die voldoen aan de hoogte kwaliteitseisen. Via speciale ingangen mogen vrouwen ook gewoon komen kijken. Daarom verbaast het ons dat sporters die zich voor de Transition Games hebben gekwalificeerd steeds worden lastiggevallen met kritische vragen over de mensenrechtensituatie. Natuurlijk zijn er nog veel uitdagingen, maar vrouwen mogen er sinds 2018 gewoon autorijden.

Tijdens The Conference on Sustainable Transition and Totalitarianism, dat plaatsvond ter gelegenheid van de opening van het Transition Center for Sports and Human Rights, was er ook een seminar waarin werd uitgelegd hoe sport, kunst en cultuur gebruikt kunnen worden om het imago van een land een beetje op te poetsen. Intrigerend, maar niet nodig voor een land waar sinds 2018 vrouwen gewoon zelf auto mogen rijden.

 


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter