23 april 2023

Transitieteam: respect

Wekelijks geeft Micha Wertheim op deze plek berichten van het Transitieteam door aan de bezoekers van de Volkskrantwebsite.

Respect is voor het Transitieteam heel belangrijk. Wij respecteren onszelf, elkaar en de transitie. Omdat we zo veel respect tonen en altijd een respectarmband dragen, verdienen wij uw respect.

Respect maakt regels en afspraken overbodig. Als iedereen respect toont voor elkaar, dan ontstaan er nooit problemen. Behalve als iemand geen respect toont. Maar wie geen respect toont plaatst zichzelf buiten de groep.

Voor het Transitieteam is voetbal een van de laatst overgebleven plekken waar je na juli nog reclame kunt maken voor gokbedrijven. Het kan en mag niet zo zijn dat die inkomsten op wat voor manier dan ook te lijden hebben onder polariserende regelgeving.

Dat er bij voetbalwedstrijden soms toch incidenten* zijn, komt door strenge regels die zijn opgesteld door bestuurders die niet begrijpen wat respect is. Wie regels opstelt en handhaaft, gaat ervan uit dat respect alleen niet genoeg is. Regels opstellen en handhaven is een vorm van wantrouwen, en daarmee het meest respectloze dat er bestaat.

Dat we prima zonder regels kunnen, bleek toen tijdens de bekerwedstrijd tussen PSV en Spakenburg het publiek begon te zingen dat de 19-jarige voetballer Xavi Simons een homo is. In plaats van regels en afspraken te handhaven besloot de scheidsrechter, uit respect voor het publiek, het voetbal, de sponsors en de spelers, gewoon aan Xavi te vragen of hij wilde dat de wedstrijd werd stilgelegd. Xavi gaf aan dat hij uit respect voor het voetbal en de dronken meute bereid was door te gaan. Xavi toonde respect, en weg was het probleem.

Sommige homo’s voelen zich daar niet prettig bij. Dat komt doordat ze geen respect hebben voor andersdenkenden. Als ze ook maar een beetje respect zouden hebben voor Simons en de dronken meute zouden ze hun respectloze mondjes houden. Hetzelfde geldt voor donkere spelers, die terecht al jaren respecteren dat voetbal belangrijker is dan hun gevoelens. Om over Joden nog maar te zwijgen.

Regels en afspraken leveren in de praktijk enkel agressie en onbegrip op. Laten we allemaal gewoon een beetje respect tonen. Juist ook voor diegenen die uit respect voor zichzelf geen respectarmband willen dragen.

Mochten er toch problemen ontstaan, dan zetten we gewoon een 19-jarige onder druk om respect te tonen. Mocht zo’n menneke geen respect tonen, dan heeft hij op de Nederlandse velden niets te zoeken.

 


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter