16 juni 2023

Transitieteam: Musical

Deze zomer gaat in de Transitiehangaar te Katwijk eindelijk de lang verwachte musical Daad Van Oranje in première. Daad Van Oranje isgebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlandse verzetsstrijder en Engelandvaarder Alphonse Jean Henri Wijnen, die na de bevrijding van Nederland als majoor van de koninklijke landmacht naar Nederlands-Indië vertrok om namens het vaderland te vechten tegen de onafhankelijkheid.

In een decor dat behalve een echte zee, drie authentieke pantservoertuigen ook uit 30 speciaal uit Indonesië geïmporteerde palmbomen bestaat, wordt het publiek deelgenoot gemaakt van de nog altijd vrij onbekende aanval op de West-Javaanse kampong Rawagede. Tijdens die inval ging Majoor  Wijnen op zoek naar de Indonesische verzetsstrijder Lukas Kustario. Omdat hij Kustario nergens kon vinden besloot hij alle mannen in het drop standrechtelijk te executeren.

Terwijl de Nederlanders de meer dan 430 mannen zonder enige vorm van proces door het hoofd schieten begint het podium in de Transitiehangaar langzaam te bewegen. Omdat de theatervloer 360º kan draaien ziet het publiek van alle kanten hoe deze onderbelichte gebeurtenis in de vaderlandse geschiedenis zich voltrekt.

Na de oorlog ziet het publiek hoe Wijnen met een echte oorlog vergat terugvaart naar Nederland. De muziek en dans aanboort van het schip alleen al is genoeg rede om deze zomer naar de Transitiehangaar in Katwijk te komen.

Terug in Nederland zien we hoe Wijnen als een held wordt ontvangen en van wegen zijn verdiensten een promotie krijgt tot kolonel. Indrukwekkend is de scene waarin een VN-rapport dat al in 1948 duidelijk maakt dat Wijnen en zijn mannen zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, verdwijnt in een duizelingwekkend doofpot. Met speciaal voor deze voorstelling is gemaakte liften dalen de toeschouwers af tot diep in een speciaal voor deze musical gegraven doofpot. Daar, diep onder de grond van de Transitiehangaar zien we hoe Wijnen het Kruis van Verdienste krijgt opgespeld. Een onderscheiding voor Nederlanders en buitenlanders, die zich “in het belang van de Nederlandse staat in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden” precies dezelfde onderscheiding die ook Erik Hazelhoff, bekent van de die andere onmisbare musical in ontvangst mocht nemen.

Daad van Oranje is prachtige musical geworden over een minder bekent stukje vaderlandse geschiedenis dat de gemoederen nog altijd bezighoudt.

Wie nu kaartjes koopt krijgt gratis een oranje welgemeende excuses keychain, die over 75 jaar wordt bezorgd.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter