16 augustus 2024
Transitie Journaal: komkommers
Wekelijks presenteert Micha Wertheim een Transitie Journaal aan de lezers van de Volkskrant.
Het Transitie Journaal was deze week aanwezig bij de jaarlijkse persconferentie van de Nederlandse Vereniging van Komkommeraficionado’s.
Traditiegetrouw was er een congrescentrum in het Westland afgehuurd, waar ruimte was voor de meer dan tweeduizend in komkommers gespecialiseerde journalisten uit binnen- en buitenland die jaarlijks toestromen om al het komkommernieuws door te geven en van commentaar te voorzien.
Behalve journalisten waren er zoals altijd ook komkommerkenners en -duiders uit heel de wereld toegestroomd om hun kennis over de meer dan zevenhonderd verschillende komkommerrassen te delen met het toegestroomde journaille.
Augustus is traditioneel de maand waarin de meeste komkommers worden geoogst en dat heeft altijd aanleiding gegeven tot interessante en belangrijke verhalen over deze oorspronkelijk uit Azië afkomstige groente.
Verhalen over extreem grote komkommers, nieuwe bereidingswijzen en andere trends in de altijd bewegende komkommerbranche. Vorig jaar was de Iznik-komkommer het gesprek van de dag. Een kleine komkommersoort die zich in een groeiende interesse mocht verheugen. Dit eenvoudig te telen ras, dat dankzij de niet bittere pitjes erg goed smaakt, was vorig jaar het belangrijkste komkommernieuws.Al ging het vorig jaar natuurlijk ook over de stijgende gasprijs die het telen van komkommers in kassen zwaar onder druk zette.
Met grote verwachtingen werd door de toegestroomde wereldpers uitgekeken naar het belangrijkste komkommernieuws van dit seizoen. Natuurlijk is er het hele jaar nieuws over de komkommer, maar de Vereniging van Komkommertelers kiest er traditioneel voor om al het nieuws over de lange smalle groene vrucht te verzamelen voor augustus.
Komkommertelers weten dat het vaak vechten om aandacht is. Er zijn heel veel groentesoorten, om nog maar te zwijgen van al het nieuws over fruit en noten. Om in die drukte niet verloren te gaan, kiest men al jaren één moment midden in de zomer om aandacht te vragen voor alles wat te maken heeft met de cucumis sativus, zoals de komkommerplant officieel heet.
Na het breken van het belangrijkste komkommernieuws is er traditioneel een komkommerdiner waar culinaire influencers uit de hele wereld nieuwe komkommerbereidingen presenteren.
Dit jaar liep alles anders. Tot verbijstering van alle aanwezigen werd de aangekondigde persconferentie afgelast. Waarom is niet geheel duidelijk.
Dit spijt ons enorm. Bij gebrek aan komkommernieuws zult u het in deze komkommertijd moeten doen met verhalen over gruwelijke oorlogen, beangstigende temperaturen, rassenrellen, antidemocratische, extreemrechtse politici en bosbranden. Het is vooralsnog de vraag of er ooit weer een komkommertijd zal aanbreken.
Volg Micha