08 januari 2025
Transitie Journaal: Geruchten
Wekelijks presenteert Micha Wertheim een Transitie Journaal aan de lezers van de Volkskrant.
Mensen die hun medewerking verlenen aan de Transitie hoeven niet bang te zijn dat hun namen over tachtig jaar openbaar gemaakt zullen worden. Dit is de voorlopige uitkomst van het overleg tussen de Transitie Archivaris, de Autoriteit Transitiegegevens en het Centraal Archief Toekomstige Transitie Raadpleging.
Eind vorig jaar ontstond grote onrust bij Transitiemedewerkers over het gerucht dat hun achterkleinkinderen na de Transitie in een speciaal Transitie Register zouden kunnen opzoeken wie van hun voorouders zich hebben ingezet voor de Transitie.
Medewerkers van het Transitieteam waren bang dat hun achterkleinkinderen zo geconfronteerd zouden worden met feiten, terwijl de Transitie juist een einde zou maken aan feiten. Volgens de Transitie Archivaris is er geen enkele reden voor die angst. Feiten worden momenteel vervangen door geruchten, net zo lang tot er alleen nog geruchten over zijn.
Een ontwikkeling die extra snel gaat nu ook Mark Zuckerberg eindelijk heeft besloten te stoppen met het controleren of informatie op zijn platforms waar is of niet.
‘Feiten zijn’, aldus een woordvoerder van de Autoriteit Transitiegegevens ‘te lang een middel geweest van de wetenschappelijke en intellectuele elite om haar politieke macht te handhaven. Een elite die zelf om het hardst riep dat absolute waarheid niet bestaat.’
Voordeel van geruchten is dat je, net als met kleren, elke dag opnieuw kunt kiezen welke je het best bevallen. Om te voorkomen dat mensen door al die geruchten gaan twijfelen, zullen er steeds meer absolute geruchten in omloop komen. Wie die geruchten negeert zal daar de gevolgen van ondervinden. Althans, dat is een gerucht dat momenteel de ronde doet.
Lezers die zich afvragen of er zonder feiten nog plaats is voor satire kunnen die vraag het best beantwoorden door na te gaan of wat ze hierboven hebben gelezen satire was of werkelijkheid. Dat die twee steeds minder makkelijk uit elkaar te houden zijn, is het bewijs dat geruchten aan de winnende hand zijn.
Zo kan het dat de vroeger toch wat saaie wereld steeds meer op een vermakelijke parodie gaat lijken. En net als bij satire kun je daar dan boos over worden, je kunt er je schouders over ophalen maar je kunt ook, net als wij, gierend van het lachen de Transitie tegemoet treden.
Volg Micha