01 december 2019

Transitieteam: boeken

Wekelijks geeft Micha Wertheim berichten van het Transitieteam door aan lezers van de Volkskrant.

Wie vindt dat de Transitie te langzaam gaat, moet meer tv kijken en stoppen met boeken lezen. Het Transitieteam wil niets verbieden. Wie boeken verbiedt, loopt het risico dat mensen stiekem boeken gaan lezen. Terwijl boeken een soepele Transitie in de weg staan. Daarom zijn we opgelucht dat de NPO eindelijk besloten heeft het tv-programma Boeken van de buis te halen. Ontmoedigen is effectiever dan verbieden.

Het was ook niet uit te leggen dat er een tv-programma bestond waarin mensen werden opgeroepen iets te doen waarvoor hun tv-toestel uit moest worden gezet. Tv dient altijd over tv te gaan. Zo blijft de kijker kijken. Niets bevordert de Transitie meer dan mensen die tv kijken. Liefst terwijl ze gelijktijdig op sociale media actief zijn. #multitasking.

Ook al was Boeken een goedkoop te maken programma, er keken toch te veel mensen naar. Iedere week honderdduizend mensen die geïnformeerd en geënthousiasmeerd werden om boeken te lezen die ze beter konden laten liggen om tijd over te houden voor de televisie.

Wie leest, gaat twijfelen en is daarmee niet klaar voor de Transitie. Wie leest, vergaart bovendien kennis en niets is zo aanstekelijk als kennis.

De invloed van boeken is veel groter dan mensen op het eerste gezicht denken. Fijn dus dat de NPO werk maakt van de ontlezing en dat zij daarmee de Transitie steunt.

Gelukkig neemt de NPO haar maatschappelijke verantwoordelijkheid met programma’s als Maestro. Waarin hoogopgeleide musici gedwongen worden te gehoorzamen aan de incompetente Nederlanders die bekend zijn van tv.

Elke aflevering mogen acht BN’ers een orkest dirigeren dat bestaat uit door bezuinigingen lamgeslagen professionele musici. Officieel wil het programma mensen kennis laten maken met klassieke muziek. Officieus is het doel te laten zien dat talent en opleiding na de transitie ondergeschikt zullen zijn aan bekendheid en incompetentie. Als we in Nederland óók een president willen die vooral bekend is van tv, zullen we meer van dit soort programma’s moeten organiseren. Kijk naar Amerika, daar mag een beroemdheid vier jaar lang leiding geven aan een wereldmacht. Hij trekt zo veel kijkers dat we niet uitsluiten dat hij er nog vier jaar bij krijgt.

Deze week veroorzaakten een paar boze Nederlanders ophef omdat ze een omroep willen oprichten waar een geluid te horen zal zijn dat nu nergens gehoord kan worden. Zolang ze beloven geen aandacht aan boeken te besteden, zijn ze wat ons betreft van harte welkom.


Delen
Volg Micha ook op   facebook twitter