Iedere derde zondag van de maand organiseren we in Toomler Echt Gebeurd.

‘Echt Gebeurd’ is een maandelijkse middag waarop waargebeurde verhalen verteld worden. Die kunnen geestig zijn, spannend, of ontroerend. Over een aarzelende jeugdliefde, over een pistool tegen je slaap, of over een onwaarschijnlijk toeval tijdens een verre reis. Bovendien komt er iedere editie van ‘Echt Gebeurd’ iemand voorlezen uit zijn of haar oude puberdagboek. Micha Wertheim en Paulien Cornelisse presenteren de middagen. Het is geen comedy, het is geen open podium. Het zijn verhalen.

Iedereen kan een verhaal komen vertellen! Ken je iemand die een mooi, waargebeurd verhaal heeft te vertellen, of ben jij diegene zelf, stuur dan een mail naar  echtgebeurd@toomler.nl. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons. Of kom gewoon als publiek.

  • Iedere derde zondag van de maand.
  • Zaal open: 15:00 uur – Aanvang: 16:00 uur – Entree: 7,50
  • Reserveren via: reserveringen@toomler.nl

Elke maand is er een ander thema aan de beurt:

Zie hier onder de thema’s voor het seizoen 2012-2013

6 juni-Erasmus MC-Rotterdam

Pleister op de wond

Het leven deelt vaak rake klappen uit. Soms heb je behoefte aan een pleister op de wond. De ene keer past die pleister beter dan de andere keer. Wie plakte jou pijn het beste weg? Hoe was het om voor het eerst door de nachtzuster verpleegd te worden? Konden ouders je goed troosten, of moest je hun juist verzorgen?

Er zijn natuurlijk nog veel meer verhalen over genoegdoening na een ongeluk. Misschien won je wel de staatsloterij na een faillisement. Kom je verhaal vertellen. Want hoe raar of naar je verhaal ook is, grote kans dat het voor het publiek een pleister op een wond is.

 

 

17 augustus-Lowlands

Seks

Seks is iets dierlijks, maar hoe we er over napraten, dat is juist weer menselijk. We hebben allemaal mooie, super gênante en nare ervaringen met Seks. Kom dus vertellen over je eerste keer, of juist je laatste keer. Ben je ooit naar een parenclub geweest en viel dat tegen? Moest je als acteur een bedscène spelen en bleef het niet bij theater? Of heb je vaak theater gespeeld terwijl het echt had moeten zijn? Verlang je in stilte naar een vrouw maar werd het tot nu toe steeds weer een man?  Of twee mannen?

Aarzel niet je minder mooie ervaringen met ons te delen – want de enige overeenkomst tussen goede seks en slechte is dat je er altijd een verhaal aan overhoudt.

 

18 augustus-Lowlands

Drugs

Niet elke drug verruimt de geest. Hoe zag je ergste trip eruit? Wanneer ben je voor het laatst opgepakt met bolletjes in je buik? Of was jouw trip vooral het gevolg van een verdoving in het ziekenhuis? Aan wie durfde je uiteindelijk te vragen of je werkelijk de kat van het balkon had geduwd? Ben je ooit in een afkick-kliniek geweest en durf je ons daar over te vertellen? Wel eens zoveel gedronken dat je schade hebt aangericht die nooit meer goed is gekomen? Of kwam alles juist weer goed door de drugs? Als je nooit drugs gebruikt, en iedereen om je heen wel, dan kan je daar waarschijnlijk ook wel over vertellen.  Vertel ons wat we missen!

 

 

 

19 augustus-Lowlands

Rock ‘n roll

De een is groupy, de ander een roady en weer een ander is de zanger van de band. Als je Rock ‘n Roll in je bloed hebt komt het er hoe dan ook een keertje uit. Sommige hebben daar hun band voor nodig, anderen staan liever in een zee van bier. Al kan je als altviolist natuurlijk ook het een en ander meemaken. Want niets is zo Rock ‘n Roll als datgene doen wat niemand van je verwacht.

En als je geen Rock ‘n Roll in je bloed hebt, dan heb je er vast wel mee van doen gehad. Omdat je broer ineens een drumstel in huis haalde, omdat je Amy Winehouse ontmoette en toen weer terug moest naar je kantoorbaan. Of kom vertellen over die keer dat je klaagde bij de buurman met zijn harde muziek, en toen op slag verliefd werd.

 

9 september-Into the Great Wide Open-Vlieland

Gestrand

Misschien was je op weg naar het hipste vakantiehuis, of naar de promotie met het hoogste salaris. Of de ideale partner. En strandde je ongewild op de meest verlaten plek ter wereld. Misschien had je al lang thuis moeten zijn maar ging er geen vliegtuig meer en begon het avontuur toen pas echt. Ooit weggewild maar niet weg gekund, van een eiland of uit een relatie? Een ongewenste onderbreking van je plan dwingt soms tot verbluffend inzicht in jezelf, in anderen en in de kosmos. Kom erover vertellen.

 

16 september-Toomler-Amsterdam

Thuiskomen

Een mens moet op reis gaan om thuis te kunnen komen. Maar misschien was je huis er niet meer, of herkende je het niet meer terug. Pas bij thuiskomst besef je wat er allemaal gebeurd is. Bij thuiskomst begint het allemaal pas echt.

Wordt “thuis” gevormd door mensen? En wie zijn die mensen dan? Welke goede vriendin heeft ooit jouw kat laten doodhongeren tijdens de vakantie? Wat voor schimmelcultuur had zich in je badkamer gevormd tijdens jouw afwezigheid? Ben je ooit thuisgekomen om meteen te besluiten weer te vertrekken? Kom vertellen over je meest ontluisterende thuiskomst.

 

21 oktober-Toomler-Amsterdam

Post

Sommige post verandert je leven. Dat kan een liefdesbrief zijn uit een ver land, maar het kan ook dat mailtje zijn dat verstuurd werd doordat je te snel op “send” drukte. Sommige mensen schrijven voor de grap een Valentijnsbrief, anderen laten die brief door een ander schrijven. Vertel ons wat de gevolgen waren van die brief waarin je adoptie-ouders contact met je zochten.

Misschien gaat jouw verhaal niet over de brief maar over de boodschapper. Heb jij ooit slecht of goed nieuws moeten brengen, en hoe liep dat af? We horen het graag.

 

18 november-Toomler-Amsterdam

Leraren, les en leerlingen

“De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt.” Wat dat betreft zijn we allemaal wel leraar en leerling geweest. Wanneer wist jij dat je wijzer was dan de meester? Of misschien was je wel verliefd op de juf, of juist op je leerling. Wij hoeven geen les te krijgen, maar weten zeker dat in alle verhalen wel een les zit. Studiereizen, taalcursussen, intriges in de lerarenkamer…  alle verhalen zijn welkom

 

 

16 december-Toomler-Amsterdam

Duisternis

Sommige zielen gedijen beter in het duister dan in het licht.

Speelde jouw leven zich voornamelijk af in het donker? Of heb je ooit een winter in Finland doorgemaakt? Alles kan bij dit thema, een huis zonder stroom, of wakker worden en blind zijn. Maar misschien gaat het ook wel over je man die met iedereen maar vreemd ging, terwijl jij blind bleef. Kortom: kom vertellen over je blinde vlek, je diepste duisternis, en wij beloven, het vertellen van je verhaal zal verlichting brengen.

 

13 januari-Walhalla-Rotterdam

Macht

Iedereen maakt wel eens misbruik van zijn macht. Of je nou een baan hebt, of iemand die net iets te veel van je houdt, of een kind dat van je afhankelijk is. Macht houd ons bij elkaar. Verhalen over de politiek zijn dus ook welkom, of over de medezeggenschapsraad. Natuurlijk horen we ook graag verhalen van mensen die hun macht verloren, of een baas hadden die zijn macht niet aankon. Of het nu de macht is over het stuur, over je hond, over je ideale gewicht, of over je leven. Als je eenmaal bij Echt Gebeurd op het podium staat willen we graag in de macht zijn van je verhaal.

 

20 januari-Toomler-Amsterdam

Op het podium

Op een podium is het lelijk struikelen. Wil je al jaren de bühne op maar heb je hoogtevrees, mensenvrees en stottervrees? Heb je ooit een gruwelijk toneelstuk bijgewoond, of een lezing moeten geven voor een onmogelijk publiek? Vandaag bieden we je de kans om met je trauma’s af te rekenen. Kom vertellen over die keer dat je dacht dat de zaal zou applaudisseren en de rotte tomaten je om de oren vlogen.  Of hoe je ouders niet kwamen opdagen toen je in groep drie de rol van je leven speelde, als kerstboom. Vertel over die mislukte auditie, of over hoe iedereen begon te schateren terwijl het juist ernstig was bedoeld. Trakteer ons op je verhaal over die goedbedoelende maar tamelijk geschifte zaaleigenaar, of over het beeldschone bloemenmeisje dat je tijdens het slotapplaus om haar nummer had willen vragen, maar die spoorloos verdween voor het doek definitief viel. En maak je geen zorgen. Op het podium van Echt Bebeurd lukt ieder verhaal.

 

17 februari-Toomler-Amsterdam

Haat en wraak

Haat is bitter en wraak is zoet. Dus die twee gaan goed samen. Verbaasde het dat je echte haat kon voelen? Wat moest er gebeuren voor het zover was? En wie maakte de haat in je wakker? Heb je wraak genomen? En knapte je daarvan op?

Kom vertellen over de giftige, knalgroene verf waarmee je de auto van je overspelige vriendje bekladde. Of over de fles Chanel no. 5 die je stiekem in de koffer van je lover goot omdat je vond dat het moment was aangebroken waarop zijn vrouw van jullie romantische weekendje moest weten. Ook als je bij de mafia hebt gezeten, of in het leger, of het bedrijfsleven, en je wilt ons vertellen over hoe in de echte wereld wraak wordt genomen: wij horen het graag.

 

17 maart-Toomler-Amsterdam

De buren

Ah… buren. De enige mensen die tijdens jouw familieruzies van beide kanten het verhaal horen – door de muur heen. Natuurlijk hoor jij ook al jaren alles van hen.

Buren zijn er om in de gaten te houden, en gehouden te worden. Vertel ons over de machteloosheid die je voelde toen de Rijdende Rechter naast je kwam wonen. Of, op wat grotere schaal: over hoe je vrede wilde stichten in het Midden-Oosten. Of over hoe je even aan je verschrikkelijke bovenbuurman dacht te ontsnappen, lekker ver weg, op een camping in Zuid- Spanje en hij de eerste was die je tegenkwam, ’s ochtends bij de wasbakken. Natuurlijk kun je ook komen vertellen over die spannende affaire met de overbuurman.

Of vertel anders iets over je liefde voor onze zuider- of oosterburen, zeker en vast, jawohl!

 

21 april-Toomler-Amsterdam

Heimwee

Krijg je al buikpijn van een nachtje logeren?  We willen horen hoe je voorgoed naar Nieuw Zeeland vertrok, maar het uiteindelijk niet redde.

Je kunt natuurlijk ook heimwee hebben naar een gelukkige jeugd, of naar een tijd die bij nader inzien helemaal nooit bestaan heeft. Kortom, heb je heimwee naar vroeger of naar huis? En werd je door de heimwee aangezet tot iets dat een goed verhaal is geworden? Kom het ons vertellen.

 

26 mei-Walhalla-Rotterdam

Holland Amerika

De band tussen Nederland en Amerika is er sinds Peter Stuyvesant Manhattan verkocht. Misschien heb je wel gevaren op de Holland-Amerika lijn, of ben je ooit in Amerika in een situatie terecht gekomen die je moet delen. Ben je ooit bevrijd door de Amerikanen?

Waarom ligt onze fascinatie voor Amerika zo dicht naast onze afkeer ervoor, en waarom voelen we ons vaak nauwer verwant aan Amerika dan een Amerikaan aan ons. Wat hebben Rotterdam en New York gemeen?

Vandaag mag je ons vertellen over wat jou na de grote oversteek allemaal overkwam in “The Land of the Free”. En dat allemaal op steenworp afstand van de plek waar die machtige Holland-Amerika lijn jaren lang vertrok.

 

Ken je iemand die een mooi, echt gebeurd verhaal heeft te vertellen, of ben jij diegene zelf, stuur dan een mail naar echtgebeurd@toomler.nl
Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons.

Ga voor boekingen naar www.bunkertheaterzaken.nl

Word lid van de nieuwsbrief en we houden je maandelijks per mail op de hoogte.

Wil je zelf een verhalen vertel middag organiseren? Laat het ons dat weten, dan sturen we je onze lijst met tips. Mail naar: echtgebeurd@toomler.nl